10 razloga za prekid online kupovine

“Napuštene košarice” (eng. Abandoned carts) predstavljaju veliki problem ili izazov za mnoge online prodavnice. Prema istraživanju, čak 69% kupaca napušta svoje košarice pre nego što završe kupovinu. To znači da prodavnice gube velike količine potencijalne prodaje zbog različitih razloga.
Abandoned cart Napuštena košarica

Evo nekoliko najčešćih razloga zbog kojih kupci napuštaju svoje košarice:

Sporo učitavanje stranice

Sporo učitavanje web sajta

Pod predpostavkom da je brzina Interneta dobra i stabilna, a stranica se sporo učitava, kupci će se lako frustrirati i napustiti košaricu. To se posebno odnosi na one kupce koji su u žurbi i ne žele da čekaju dugo da se stranica učita. Zato je važno da se stranica prodavnice optimizuje za brzo učitavanje, kako bi se sprječilo napuštanje košarice. Takođe, brzina učitavanja web stranice je jedan od najvažnijih faktora koje Google koristi da bi rangirao Vašu web stranicu na tražilici prilikom pretrage. 

Komplikovana navigacija

Komplikovan dizajn

Ako je navigacija na prodavnici komplikovana i teško je pronaći proizvode koje kupci traže, oni će lako odustati od kupovine. Zato je važno da se prodavnica optimizuje za lako korišćenje i da se proizvodi lako mogu pronaći. Vaš primarni cilj jeste da prodate određene proizvode i da informišete kupce o njima, u tom slučaju Vam je potreban jednostavan i jasan dizajn, ali i kvalitetan “search engine” koji će Vam omogućiti pretraživanje po više atributa (naziv, opis, brand i sl.).

Nedostupnost proizvoda zbog neažuriranih zaliha

Često se desi situacija da kupci pronađu proizvod koji žele da kupe i poruče ga, a nakon toga prime poziv ili još gore e-mail obavještenje da dati proizvod nemaju na lageru. Zalihe redovno ažurirajte i kupcima jasno obezbjedite informacije o dostupnosti proizvoda, kako biste izbjegli negativnu reklamu.

Neočekivani troškovi

Ako kupci otkriju da postoje neočekivani troškovi poput troškova dostave ili carina, vjerovatno će napustiti sajt bez završetka kupovine. Veoma je važno da se kupcima jasno omoguće informacije o svim troškovima koji mogu nastati prilikom kupovine kako se ne bi osjećali prevarenima.

Nemogućnost kupovine bez registracije

Registracija/Prijava

Da budemo jasni, ni Vi ne volite da kupujete online ako se morate registrovati. Prema tome, ako svojim kupcima ne omogućite kupovinu bez registracije, vjerovatno će lako odustati od kupovine. Sa druge strane, registracija je jedan od načina da prikupite važne informacije o svojim kupcima koje ćete koristiti u procesu remarketinga, pa ako ipak insistirate na registraciji, gledajte da je maksimalno pojednostavite i omogućite registraciju putem naloga na društvenim mrežama ili Google-a, tzv. Social Login. 

Negativne recenzije

Negativne recenzije

Kupci vjeruju recenzijama i ako naiđu na negativne recenzije o proizvodu koji žele da kupe, vjerovatno će se zapitati da li je proizvod zaista vrijedan kupovine. Negativne recenzije su alarmi za vlasnike web shopova da ih pažljivo razmatraju i da pokušaju riješiti probleme koje kupci navode u svojim recenzijama.

Skrivene informacije o dostavi i povratu

Kao vlasnik web shopa morate jasno da postavite politike i pravila online kupovine na Vašem web shopu, a u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača. U sklopu tih politika jasno definišite način i pravila dostave proizvoda i cijenu, reklamacije, postupak po kome uvažavate povrat/zamjenu robe.

Nedostatak načina plaćanja

Online plaćanje

Trgovci će istaći da se između 50 i 70 posto kupovina završi odabirom plaćanja pouzećem. Međutim, ako biste upitali kupce koji način plaćanja preferiraju, najviše njih bi odabralo kartično plaćanje. Ponudite širok izbor načina plaćanja kako bi se olakšala kupovina za kupce. Ako je na Vašem sajtu moguće plaćanje karticama, obavezno preduzmite sve sigurnosne mjere za zaštitu podataka Vaših kupaca i nemogućnost “krađe” podataka o njihovim karticama. 

Dugo čekanje na odgovor preko forme na shopu

Kontakt sa kupcima daće Vam uvid u Vaše poslovanje, a sa druge strane, kupcima ćete pružiti osjećaj sigurnosti i pouzdanosti kada znaju da Vas mogu kontaktirati. Međutim, ne testirajte strpljenje kupaca, u slučaju dugog čekanja na Vaš odgovor okrenuće se i kupiti na drugom mjestu uz negativnu reklamu o Vama. 

Ometanje “pop-up” reklamama

Ako se kupcima stalno prikazuju “pop-up” reklame tokom kupovine, ometate ih u procesu traženja i odlučivanja, zato ograničite upotrebu “pop-up” reklama kako bi se sprječilo napuštanje košarice. Kreirajte ih i koristite pametno, pošaljite jasnu poruku i ponudite popust, pružite dodatnu vrijednost. 

Ovo je samo skraćena lista razloga za prekid kupovine. Kupci su razmaženi, jer danas imaju mnogo izbora. Ukoliko povedete računa o ovim razlozima, prodavnice mogu mnogo bolje da se suoče sa problemom napuštenih košarica i povećaju svoju prodaju. 

Praćenje broja napuštenih košarica je jedan od najvažnijih parametara uspješnosti Vaše online prodavnice. Ako ne znate kako da pratite ovaj parametar (koji mnoge kompanije čak svrstavaju u KPI i bave se sa njim na strateškom nivou), obratite nam se za pomoć. Mi Vam možemo pomoći u riješavanju svih gore navedenih problema. 

Webherzz

Webherzz

Web tehnologije su naša strast, a uspjeh Vašeg biznisa je naša misija.

Napišite komentar ili postavite pitanje

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − five =

Pročitajte još i ...

Претрага

O nama

„Webherzz“ je inovativna i kreativna web agencija, osnovana 2021. godine.

Višegodišnje iskustvo i znanje iz oblasti web dizajna, eCommerca i digitalnog marketinga, sticano prethodnih godina radom u inostranim i domaćim kompanijama bilo je motiv da započnemo našu priču.

Pokrivamo širok spektar usluga iz oblasti informacionih i web tehnologija. Ukoliko Vam je potreban novi sajt ili redizajn starog ili ako želite bolju poziciju na Googlu i ostalim pretraživačima, mi smo prava adresa za Vas.

Pratite nas...

Posljednji članci

Prijavite se kako bi redovno dobijali obavještenja o novostima sa našeg bloga