Zašto društvene mreže nisu zamjena za web sajt?

Oko jedne stvari nema spora. Društvene mreže su moćan marketing alat koji će Vam omogućiti da uvećate tzv. brand awareness, odnosno svijest o brendu, te da se povežete sa potencijalnim kupcima ili klijentima. Upravo iz ovog razloga, veliki broj biznisa vjeruje da aktivnost na društvenim mrežama znači i da je njihov biznis prezentovan na pravi način na internetu i da su zamjena za web sajt. To jednostavno nije tačno. 
Društvene mreže web sajt

Nažalost, zbog toga što je kreiranje naloga i stranica na društvenim mrežama besplatno i jednostavno, mnogi biznisi misle da se na ovom polju mogu sami snaći, često neshvatajući da sa nekim potezima možda čine više štete nego koristi. 

Efektivna strategija digitalnog marketinga zahtjeva makar krajnje jednostavan, moderan i informativan web sajt, kao i obavezu konstantnog kreiranja korisnog sadržaja. Društvene mreže su samo mali dio u velikoj slagalici koju zovemo “marketing strategija”.

POTREBAN VAM JE WEB SAJT?

Ovo su samo neki od razloga zašto sam marketing na društvenim mrežama nije dovoljan:

DRUŠTVENE MREŽE SU SAMO TO – DRUŠTVENA PLATFORMA

Digitalni marketing

Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, TikTok… – šta je zajedničko svim ovim platformama? One su kreirane za druženje i socijalizaciju. Dok su društvene mreže odlično mjesto za pridobijanje “publike” i dijeljenje sadržaja, one ni u kom slučaju nisu mjesto za vođenje poslovanja.  

Sadržaj koji dijelite na društvenim mrežama bi trebalo da bude smješten na Vašem web sajtu, gdje kupci mogu mnogo više i mnogo jednostavnije da nauče o Vašim proizvodima i uslugama ili čak da obave kupovinu.

DRUŠTVENE MREŽE SU VLASNICI VAŠEG SADRŽAJA

Kada objavite neki sadržaj na Facebooku ili Twitteru, možda mislite da je to i dalje Vaš sadržaj, ali tu se varate. Sve što podijelite na društvenim mrežama, bilo da su u pitanju fotografije, pisani sadržaj ili video, to postaje vlasništvo platforme na kojoj ste to objavili. To znači da oni imaju sva prava da to dalje distribuiraju za svoju ličnu finansijsku korist, bez traženja dozvole od Vas.

Objavljivanjem sadržaja na svom web sajtu koji podliježe zaštiti autorskih prava, možete biti sigurni da sadržaj koji ste kreirali ostaje 100% Vaš i da ne može biti prodan ili prebačen na druga lica bez Vašeg znanja i odobrenja. 

Biti zavisan od pravila koja postavlja neko drugi je mač sa dvije oštrice i pitanje je vremena kada nešto što radite može da postane “protiv pravila”. Promjene pravila se dešavaju, a na svom sajtu Vi ste ti koji postavljaju pravila. 

DRUŠTVENE MREŽE NE GARANTUJU VIDLJIVOST

Svakog dana na Googleu ima oko 3 milijarde pretraga. Ako se reklamirate jedino preko društvenih mreža, bez makar pokušaja da svoj web sajt rangirate na Googleu onda propuštate veliku šansu za profit. 

Vidljivost na Facebooku zavisi od zakupljenog reklamnog prostora, dok je nekoliko časova koje uložite u optimizaciju Vašeg web sajta mnogo isplativija investicija na duži rok. Da li ste se nekada zapitali koliko je Vaš biznis zaista uspješan na Facebooku? Prestanite kupovati reklame i posmatrajte koliko ćete dobiti lajkova, komentara, kontakata putem poruka i posmatrajte kako broj pregleda opada. Ako počnete sa rangiranjem na Googleu za ključne riječi koje Vaša ciljana publika traži, nećete iznenada izgubiti svoju poziciju na stranicama rezultata pretraživača.

DRUŠTVENE MREŽE NE MOGU BITI VAŠA LIČNA KARTA

Ljudi donose sud o biznisima na osnovu njihovih web sajtova, tj. brzine njihovog otvaranja, da li je prilagođen mobilnim uređajima, da li su informacije na njemu ažurirane… Ako Vaši potencijalni klijenti pokušaju da nađu Vaš web sajt koji ne postoji ili je lošeg kvaliteta, a pokušavate da im prodate neki proizvod putem društvenih mreža, mogu vrlo lako da pomisle da pokušavate da ih prevarite ili da uopšte ne postojite. Oni će utisak o Vama steći na osnovu Vaše vizit karte na internetu, a to je internet prezentacija ili internet prodavnica.

Web sajt može biti ogledalo uspješnosti Vašeg biznisa. Pružite svojoj publici korisne informacije koje će na kraju dovesti do kupovine ili povjerenja u ono što radite. Onda, naravno, taj sadržaj podijelite na društvenim mrežama i privucite nove klijente koji će biti oduševljeni Vašim sajtom i informacijama koje tamo mogu da pronađu.

DRUŠTVENE MREŽE NISU INTERNET PRODAVNICE

Webherzz_ecommerce

Nadamo se da ne mislite valjda cijeli dan da sjedite za računarom ili na telefonu i odgovarate na pitanja potencijalnih kupaca koja je cijena proizvoda, koliko košta dostava, da li imate proizvod na stanju i sl. Još manje očekujemo da ćete pregledati stare postove na kojima ste napisali cijenu i mijenjati cijene, koje mogu da variraju svakog dana. Još je gore ako ne promijenite neku cijenu, a potencijalni kupac i dalje vidi tu staru cijenu na Facebooku, pa kada se počne raspitivati, Vi mu morate reći da je taj proizvod sada skuplji, da akcija više ne traje… Kako bi se vi osjećali u toj situaciji? Vjerovatno ćete otići na drugi sajt i pričati prijateljima o neozbiljnosti prodavca. 

Kupci danas očekuju da su im informacije o proizvodima dostupne 24/7 – bez izuzetka. Web sajt Vam može omogućiti da lako mijenjate cijene, kreirate akcije, popuste, pružite informacije o dostavi, načinima plaćanja, dostupnosti proizvoda, specifikacijama, veličinama… Bukvalno sve što zamislite. Svojim kupcima možete omogućiti kupovinu koja će za njih biti uživanje. 

Društvene mreže nisu predviđene za prodaju na način kako bi kupci to željeli. Nemate mogućnost narudžbe proizvoda ili plaćanja, morate da pišete poruke prodavcu, niste sigurni kada ćete dobiti odgovor i sl. Sa web sajtom vi možete da odlučite kako će sajt izgledati, koje funkcionalnosti će imati, kupci će imati sve potrebne informacije, a ujutro kada se probudite dočekaće Vas emailovi koji kažu da ste i nešto zaradili dok ste spavali. Zar može bolje od toga?

DRUŠTVENE MREŽE VAM NE GOVORE NIŠTA O VAŠOJ PUBLICI

Društvene mreže Vam neće pružiti gotovo nikakve informacije o tome šta posjetioci rade na Vašoj stranici. U velikoj većini slučajevi pokazatelji poput broja lajkova, komentara i podjela ne znače baš ništa.

Webherz Social Media

Sa druge strane web sajt Vam nudi mogućnost za integraciju sa Google Analytics servisom, preko koga možete prikupiti gotovo sve informacije o posjetiocima: odakle su, koji jezik govore, koji uređaj koriste, koliko dugo nešto gledaju, da li otvore jednu ili više stranica… Ako Vas interesuje da li neko čita to što pišete? Nikakav problem, jer i to možete da saznate. 

KREIRAJTE SVOJ BREND

Na društvenim mrežama sve stranice izgledaju potpuno isto. Imate ograničen broj polja da pružite informacije o svom biznisu i vrlo često ograničenje po pitanju broja karaktera, a Vi imate još mnogo toga da kažete o sebi i kako proizvodi koje prodajete utiču na Vaše kupce. 

Na Vašem web sajtu možete da dodate neograničen broj stranica bez ograničenja u broju karaktera. Možete da ih kategorišete, da prikažete utiske Vaših klijenata…

ZAKLJUČAK

Postoji još mnogo razloga zašto svoj život na internetu ne bi smjeli ograničavati isključivo na društvenim mrežama. Čak i ako se odlučite za taj korak, morate voditi računa na koji način to radite i pažljivo odvagati svaki potez.

Takođe, ne tvrdimo da su internet prezentacija ili web shop dovoljni. U ovom slučaju 1 + 1 nisu 2. U kombinaciji sajta i društvenih mreža dobićete mnogo veći efekat na Vaš biznis nego da koristite svaku od ovih platformi nezavisno. Kreirajte sadržaj na svome web sajtu, određujte pravila, pružite sve informacije svojim kupcima, a neka društvene mreže budu ono što zapravo i jesu – izlog u kome ćete pokazivati ono što imate da prodate. 

Webherzz Vam može pomoći u izradu web sajta za Vaše potrebe, bilo da se radi o jednostavnom prezentacionom sajtu, pa do naprednih rješenja u vidu internet prodavnica. Mi nudimo moderna i praktična rješenja u skladu sa Vašim potrebama, pa zašto nas ne bi kontaktirali da porazgovaramo o Vašem biznisu? Zatražite besplatne konsultacije i mi ćemo za Vas pripremiti najbolju ponudu u okviru Vašeg budžeta.

ZATRAŽITE BESPLATNE KONSULTACIJE

Webherzz

Webherzz

Web tehnologije su naša strast, a uspjeh Vašeg biznisa je naša misija.

Napišite komentar ili postavite pitanje

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine + 9 =

Pročitajte još i ...

Претрага

O nama

„Webherzz“ je inovativna i kreativna web agencija, osnovana 2021. godine.

Višegodišnje iskustvo i znanje iz oblasti web dizajna, eCommerca i digitalnog marketinga, sticano prethodnih godina radom u inostranim i domaćim kompanijama bilo je motiv da započnemo našu priču.

Pokrivamo širok spektar usluga iz oblasti informacionih i web tehnologija. Ukoliko Vam je potreban novi sajt ili redizajn starog ili ako želite bolju poziciju na Googlu i ostalim pretraživačima, mi smo prava adresa za Vas.

Pratite nas...

Posljednji članci

Prijavite se kako bi redovno dobijali obavještenja o novostima sa našeg bloga