Šta podrazumijeva održavanje sajtova i zašto je važno za Vaš posao?

Održavate li sami svoju web sajt ili dopuštate profesionalcima da to rade? Prilikom posjete web sajtovima, oni mogu da izgledaju prilično jednostavno, a većina korisnika ne shvata kako sistem izgleda iza kulisa, te da ono što se čini jednostavnim i lakim za upotrebu ima nekoliko aspekata na koje treba redovno obraćati pažnju. Većina korisnika nije svjesna potrebnih napora na održavanju da bi sve bilo ažurno i radilo bez problema.
Podrška i održavanja web sajtova

Posjetilac web stranice očekuje da će stvari funkcionisati dobro i brzo, ali za vlasnika web stranice održavanje je definitivno nešto na šta bi trebalo obratiti pažnju i ne shvatati je kao nužno zlo, već potrebu kao što je redovan servis automobila, pregled kod ljekara ili zubara. Ako ne, dogode se loše stvari. Ako čekate da posjetite ljekara, zubara ili automehaničara kada problem već nastane ili eskalira, onda je rješavanje takvog problema mnogo teže, zahtjevnije, komplikovanije i na kraju skuplje. 

Šta je održavanje web stranica?

Održavanje web sajta je postupak redovnog provjeravanja web sajta na probleme i greške, te redovno održavanje ažuriranosti i relevantnosti stranice. To bi se trebalo redovno sprovoditi kako bi Vaš web sajt bio “zdrav”, te podstaknuo kontinuirani rast prometa i ojačao Vaš SEO i poziciju na Google ljestvici.

Dobro održavan i atraktivan sajt važan je kako za velike, tako i za male biznise, kako bi stvorili nove i zadržali postojeće kupce. 

Kao što se i zdravlje može “raspasti” ako predugo prođete bez redovnih pregleda kod svog ljekara, tako može i zdravlje web stranice. Iz toga razloga, redovno nadgledanje i praćenje rada web stranice nužno je za održavanje Vašeg poslovanja bez zastoja.

Problemi sa web sajtom sigurnost

Koji su koraci u održavanju web sajtova? Brzi popis za provjeru

Postoji popis zadataka koje treba obaviti kako bi Vaša stranica radila bez problema. Vremenski su najosjetljivija sigurnosna ažuriranja i “zakrpe” web stranica. Bez njih stranica može predstavljati stvarnu opasnost za one koji je posjećuju i Vas kao vlasnika te stranice, čiji renome ozbiljno može zbog toga biti doveden u pitanje.

Imajući to na umu, u nastavku ćemo Vam dati popis zadataka u sklopu održavanja web stranica koje treba redovito izvršavati:

Sedmični pregledi

 1. Provjerite učitavaju li se sve stranice bez grešaka
 2. Izradite rezervnu kopiju (backup) sajta i provjerite da li je sačuvana prethodna verzija
 3. Ažurirajte platformu (WordPress, Magento, Prestashop, Joomla, Drupal…) i dodatke (plugine, module, ekstenzije) koje koristite na sajtu
 4. Provjerite da li sve kontakt forme rade ispravno
 5. Uklonite sve neželjene komentare sa stranica i postova
 6. Provjerite imate li stranica sa neispravnim (“mrtvim”) linkovima
 7. Potražite 404 greške na sajtu, te ih popravite ili preusmjerite
 8. Napišite jedan ili više postova na blogu kako biste održali angažman svoje zajednice i potaknuli SEO saobraćaj.

Mjesečni pregledi

 1. Provjerite brzinu učitavanja sajta i uvjerite se da ga ništa ne usporava
 2. Pregledajte rezultate sigurnosnih provjera i uvjerite se da je sve na svom mjestu
 3. Analizirajte statistike web sajta iz prethodnog mjeseca
 4. Provjerite na svom blogu postoje li članci koji bi se mogli ažurirati

Kvartalni pregledi

 1. Pregledajte dizajn i strukturu web stranice i provjerite da li se može poboljšati?
 2. Provjerite grafičke elemente (slike, animacije, video) i provjerite da li se treba nešto ažurirati?
 3. Pregledajte SEO audite, meta naslove i opise kako biste bili sigurni da su što učinkovitiji
 4. Testirajte i dotjerajte pop-up prozore, forme i “call-to-action” elemente
 5. Testirajte svoju web stranicu na svim uređajima i web preglednicima kako biste vidjeli prikazuje li se ispravno
 6. Pregledajte oglašivačke i marketinške kampanje da biste vidjeli treba li nešto mijenjati ili ažurirati.

Godišnji pregledi

 1. Ažurirajte bilo koju referencu na tekuću godinu
 2. Pregledajte svaku stranicu na tačnost sadržaja, gramatiku, pravopisne greške i relevantnost
 3. Provjerite aktivne adrese e-pošte i provjerite jesu li neke suvišne i mogu li se izbrisati
 4. Provjerite je li obnovljena domena web sajta
 5. Razmislite je li potrebno ažuriranje dizajna web stranice
 6. Pregledajte sve svoje blogove sa najviše posjeta i pogledajte mogu li se dopuniti novim sadržajem.

Zašto je važno održavati web sajtove?

Mnoga nova preduzeća već imaju puno toga na leđima, ne brinući se o stalnim provjerama web stranice, a u dobrom dijelu čak ignorišući ovaj aspekt poslovanja i smatrajući da je samo postojanje web sajta sve što im treba. Primamljivo je kupiti domenu, “nabaciti” nešto privremeno i samo brinuti o tome kasnije. Mnogo je razloga zašto ovo nije dobra ideja. Održavanje aktuelne, zdrave i aktivne web stranice važno je iz više razloga.

SEO

Cijela poenta pokretanja biznisa je imati kupce, klijente ili publiku. Da biste privukli saobraćaj na svoj web sajt, moraćete ga redovno ažurirati. Google želi rangirati web stranice koje imaju najrelevantnije i najnovije informacije. Oni mogu čak i potpuno ukloniti Vašu web stranicu ako nije odavno ažurirana i ako sumnjaju da je zaražena zlonamjernim softverom. Ponovni povratak sajta na Google je mukotrpan i skup posao. Morate redovno ažurirati svoj web sajt aktuelnim sadržajem, vijestima, ključnim riječima i člancima kako biste se dobro rangirali u rezultatima pretraživanja. Redovno održavanje web sajta neprocjenjivo je za SEO strategiju.

Privlačenje i angažman kupaca

Privlačenje kupaca

Ako Vaš web sajt dobija sve veći broj posjeta i ljudi vole sadržaj koji objavljujete, važno je zadržati te potencijalne kupce. Ako ne mogu pronaći ono što traže, trenutne informacije i relevantan sadržaj, velika je vjerovatnoća da će brzo izgubiti interes. Da bi web sajt bio koristan alat, trebate osigurati da na njemu nema pravopisnih i gramatičkih grešaka, da na sajtu postoje sve informacije koje bi kupac mogao trebati i da dizajn sajta izgleda privlačno i dosljedno.

Sigurnost

Podrška i održavanje sajtova sigurnost

Ovo je najvažniji razlog da održavanje web sajta ostane na listi prioriteta za Vas i da imate podršku stručnjaka, posebno ako web sajt čuva bilo koji oblik podataka o kupcu. Ako koristite platformu za izradu web stranica poput WordPressa ili Wixa, morate instalirati redovna ažuriranja platforme i sigurnosne “zakrpe”. Hakeri mogu lako pronaći i ciljati web stranice koje su predugo neaktivne. Zaštita podataka Vaših kupaca i njihova sigurnost je prioritet bez presedana, a sigurno ne želite da neko na sajt postavlja neprimjeren i uvredljiv sadržaj koji će biti vidljiv Vašim kupcima. 

Korporativna slika

Sve je jednostavnije stvoriti web stranicu koja izgleda dobro dizajnirano i profesionalno. Od profesionalnih preduzeća svi očekuju profesionalnu web stranicu. Ako sajt ne ispunjava ovaj uslov, Vaši će kupci često otići kod konkurencije.

Vaš zdrav razum

Web stranica je vrlo važan element Vašeg poslovanja. Ako je ažuran i nesmetano radi, može biti dragocjena podrška i prednost u odnosu na konkrenciju. Ako nije u dobrom stanju, može Vas skupo koštati. Jednom kada zaostanete sa svojim potrebama za održavanjem, to može biti prilično skup i komplikovan proces za vraćanje web stranice na brzinu. Ponekad, ako je održavanje predugo ignorisano, lakše je samo sve otpisati i krenuti “od nule”. Učinite uslugu sebi i svom biznisu, imajući punu kontrolu nad Vašim sajtom. To će Vam biti veliki korak ka mirnom snu i čistoj savjesti, bez razmišljanja da li ste mogli učiniti nešto više za Vaše preduzeće ili sebe lično. 

Pratite trendove u dizajnu i tehnologiji

Podrška i održavanje sajtova

Što je web lokacija elegantnija, to će potencijalne kupce prije ubijediti da ste njihov pravi izbor. Ako redovno ažurirate sajt, moći ćete iskoristiti nove funkcionalnosti koje se instaliraju zajedno s ažuriranjima. Takođe, moći ćete prilagoditi svoj dizajn kako biste bili u toku s najnovijim izgledima web stranica. Daleko je primamljivije zaposliti firmu za “našminkanom” i modernom web stranicom od one koja izgleda kao da je uskočila na vremeplov i vratila se u 2003. godinu.  

Treba li Vašem web sajtu podrška i ko bi to trebao učiniti?

Nije važno kakvu web stranicu imate, malu ili veliku, svaka web stranica treba održavanje i tim za podršku. Održavanje vlastite web stranice možete i sami obaviti ako razumijete tehničke detalje i imate vremena pronaći i analizirati greške koje bi mogle imati negativan uticaj na performanse web stranice. 

Međutim, čak i ako sami imate potrebne vještine, većina vlasnika preduzeća nema vremena za to, jer su zauzeti vođenjem svog posla što bi zapravo i trebali raditi! Zato je puno prikladnije i učinkovitije da se neko drugi ko je upoznat sa tim zadacima brine o podršci. To vam štedi vrijeme, osigurava završetak posla i omogućuje vam da se usredotočite na osnovne poslovne aktivnosti.

Podrška i održavanje web sajtova

Kada se web stranica ne održava redovno, može “pasti” ili ne raditi ispravno, može se uticati na performanse, a ako se ostavi bez nadzora lako može postati ranjiva na napade koji dovode do negativnog lanca događaja. Sporije web stranice i “bugovi” zauzvrat mogu rezultirati nižim rangom na Google-u i posjetioci rano napuštaju sajt, jer se stranice predugo učitavaju ili jednostavno ne rade ispravno. Zastarjeli softver može dovesti do toga da sajt postane lakša meta za hakere, s velikim problemima s performansama, može da postane tačka distribucije zlonamjernog softvera ili ransomwarea i rizikujete potpuno uklanjanje iz Google-ova indeksa pretraživanja.

Prednosti angažovanja eksperata za podršku i održavanje web sajtova

Sad kad smo ustanovili da je održavanje neophodno za web sajtove bilo koje veličine, vrijeme je da razgovaramo o prednostima zapošljavanja nekoga drugog da to radi umjesto Vas. 

Stavite se u svoj položaj, ako se bavite recimo servisiranjem bijele tehnike, sigurno smatrate da je mnogo bolja ideja da ljudi pozovu Vas, prije nego sami pokušaju popraviti uređaj, nego da Vas pozovu kada šteta bude još veća. Takođe, sigurno ne želite sami da popravljate automobil, radite mali ili veliki servis bez majstora.

Nemojte drugačije razmišljati ni kada je Vaš sajt u pitanju. Sigurno postoji neko ko to može odraditi mnogo brže i mnogo kvalitetnije od Vas. 

Sve zadatke možete, naravno, preuzeti i sami, ali uštedićete vrijeme i stres zbog plaćanja agencije iz nekoliko razloga. 

 1. Angažovaćete tim stručnjaka koji se svakodnevno brinu o tim zadacima. Znaju na šta treba paziti i šta mogu očekivati;
 2. Možete se fokusirati na druga područja poslovanja koja trebaju Vašu pažnju i gdje možete biti mnogo korisniji sa svojim znajima;
 3. Angažovanje vanjske agencije isplativo je i može se prilagoditi Vašoj firmi. Vaš će paket podrške odražavati potrebe Vašeg preduzeća.

Da li trebate kupiti pakete za održavanje web stranica

Postoji nekoliko elemenata koji utiču na određivanje da li biste trebali kupiti paket održavanja web stranica.

 1. Veličina web stranice
 2. Svrha web stranice
 3. Koliko brzo Vaše poslovanje raste?
 4. Koliko imate iskustva s održavanjem web stranica?
 5. Da li je web stranica trenutno zastarjela?
 6. Koliko vremena morate posvetiti održavanju web stranica?

Ako ste pročitali cijeli ovaj članak, vjerojatno imate dovoljno informacija ako je održavanje vlastitog web sajta nešto za što ste trenutno sposobni. Ako Vaša web stranica jednostavno “sjedi” i zauzima prostor na internetu, apsolutno biste trebali razmisliti o kupovini paketa za održavanje web stranice. Vaša web stranica trebala bi biti alat koji podržava i pomaže Vašem poslovanju da raste. 

Dopustite nam da vam pomognemo   

Podrška i održavanje web stranica

Web agencija Webherzz nudi pouzdane i pristupačne pakete za održavanje web stranica bez dugoročnih ugovora. Nudimo SEO, hosting, sigurnosna ažuriranja, backup, podršku i mir :).

Iskreno se zapitajte održavate li dobro web stranicu i razmislite o tome da nas kontaktirate. Da svakodnevno vozite automobil kilometrima bez redovnog održavanja i upaljenim “crvenim lampicama”, ne biste očekivali da će vam to dugoročno uspjeti, zar ne? Vaša web stranica je ista. Ali ne brinite, mi smo tu da Vam čuvamo leđa. Saznajte više o našim paketima usluga održavanja web stranica i zatražite paket u skladu sa Vašim potrebama.

Webherzz

Webherzz

Web tehnologije su naša strast, a uspjeh Vašeg biznisa je naša misija.

Napišite komentar ili postavite pitanje

1 thoughts on “Šta podrazumijeva održavanje sajtova i zašto je važno za Vaš posao?”

 1. Dodajte stranicu UptimeControl.net u članak, jer samo oni imaju 3-minutni interval provjere dostupnosti stranice na besplatnom planu.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 + 12 =

Pročitajte još i ...

Претрага

O nama

„Webherzz“ je inovativna i kreativna web agencija, osnovana 2021. godine.

Višegodišnje iskustvo i znanje iz oblasti web dizajna, eCommerca i digitalnog marketinga, sticano prethodnih godina radom u inostranim i domaćim kompanijama bilo je motiv da započnemo našu priču.

Pokrivamo širok spektar usluga iz oblasti informacionih i web tehnologija. Ukoliko Vam je potreban novi sajt ili redizajn starog ili ako želite bolju poziciju na Googlu i ostalim pretraživačima, mi smo prava adresa za Vas.

Pratite nas...

Posljednji članci

Prijavite se kako bi redovno dobijali obavještenja o novostima sa našeg bloga